Rész-lett

Irodalom és költészet, ahogyan én élvezem. Aztán lehet megvitatni, mert az úgy jó.

Friss topikok

  • Strigi (törölt): Persze, ez nem vádirat, maximum a felvezetése. Hogy ki legyen átkozott? Úgy gondolom, a társadalom... (2009.11.30. 14:57) Bayer Zsolt: Gyerekeink

Ahol kinyílik...

2009.11.30. 15:10 | Strigi (törölt) | Szólj hozzá!

Címkék: novella

feltaláló

    Nem, nem ő találta fel a számítógépet, a holográfiát (s így mellesleg a lézert is); a helikoptert, a telefonközpontot, a telefonhírmondót, a dinamót, a transzformátort; se a mikrobarázdás lemezt (bár ez hamarosan kimegy a divatból, mint a gyufa), a „telehor” nevű őstelevíziót, a xeroxot, a színes tévét, a műholdas tévéláncot, a kocsit, a torziós ingát, a turbinát, vagy az atom- vagy hidrogénbombát - bár azt is magyar emberek mívelték. (→ teszt) A „Vulkán” takaréktűzhelynek sem ő volt a ~-ja: mert azt meg tudvalévőleg Fejős Ferenc Tündér utcai lakatos mesterkedte össze a milleniumkor.
    Ő csak a magyar autógyártás megalapítója volt, a gáz- és petróleummotor ~-ja, az első magyar robbanómotor készítője, aki Bánki Donáttal közösen feltalálta a porlasztót. Volt honnan tanulnia: Csonka Vince, alsóvárosi kovácsmester és „gépépítő” minden fia inasként kezdte az öreg műhelyében. De hiába lett az inasból élete végén gyáros, a neve elporladt, miként a benzin. Talán mert nem volt olyan kacifántos a keresztneve, mint Bánkinak. Csonka Jánosnak hívták. Nyolcvanhét évesen, 1939-ben halt meg; csak egy világháborút tud igazolni az Úr színe előtt.

Temesi Ferenc: Por A-K, 197. oldal
Magyar Könyvklub, 1986
© Temesi Ferenc, 1986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása